PowerBall Algemeen
Wat is dat, die PowerBall?
De Power Ball is in de Verenigde Staten, in opdracht van NASA, ontwikkeld.
Omdat astronauten in een toestand van gewichtloosheid nu eenmaal niets hebben aan gewichten wilde men een trainingsapparaat dat ook in de ruimte kan worden gebruikt. Met behulp van de nieuwste wetenschappelijke theorieën op het gebied van bewegingstherapie is toen de PowerBall ontwikkeld. De Power Ball werkt niet met vaste gewichten, zoals andere apparaten, maar met gebruikmaking van het principe van de middelpuntvliedende kracht. Daardoor is de kracht van de Power Ball variabel en past zich aan het trainingsniveau van de gebruiker aan. De gegenereerde zijdelingse kracht is trouwens zo'n 15 kilo bij 10.000 omwentelingen per minuut!
Hoe functioneerd de PowerBall?
De rotor in de Power Ball draait om een as, terwijl deze as haaks op die eerste beweging draait in het binnenste van de PowerBall. Stel je een glas water voor, met een grote ijsklont die ronddraait om een denkbeeldige as. Als je het glas nu in de hand heen en weer draait zal de ijsklont een tweede beweging gaan maken, namelijk links en rechtsom om de (ook denkbeeldige) as van het glas.
Deze beweging veroorzaakt het schrapende geluid dat verraadt dat de as van de rotor in beweging is in het hart van de PowerBall. Door de PowerBall steeds sneller heen en weer te draaien zal de rotor meer toeren maken. Het geproduceerde 'gejank' klinkt als muziek en zweept je op om sneller te draaien. Wie graag een echte 'huil' wil horen doet er goed aan te kiezen voor de Power Ball Regular. Wie kiest voor mooi zoekt een Amber Light of Blue Light uit. De laatste twee zijn namelijk voorzien van leds die meer licht geven naarmate de rotor sneller draait. Als je wilt opvallen ga je midden in een volle kantine of disco staan en vraagt of het licht uit mag. Gegarandeerd dat je de rest van de avond niet meer alleen staat!
De Power Ball werkt zonder batterij. Hij wordt aangedreven door louter spierkracht. In het hart van de Power Ball bevindt zich een 200 gram zware rotor. Als die in beweging wordt gebracht ontstaat een draai-impuls om de as. Dat is een beetje te vergelijken met fietsen: hoe sneller de beweging hoe stabieler. Bij toenemende snelheid is meer kracht nodig voor een stuurbeweging.
In het binnenste van de Power Ball bouwt de rotor ook een stabiliteit op die wordt veroorzaakt door het traagheidsmoment (de draaiende massa is circa 2 centimeter van de as geplaatst) en de draaisnelheid. De gebruiker probeert nu de rotor en de as zijwaarts te kantelen en oefent daarbij een draaimoment op de rotor uit. De rotor reageert hier op met een tegenbeweging om weer rechtop te komen. Dat is wat er gebeurt als je een autoband voor je uit rolt. Als de snelheid afneemt dreigt de band te vallen, maar richt zich meteen weer op. De bewegingen worden steeds groter, tot de band plat valt. Die tegenbewegingen zijn trouwens veel sterker dan je in eerste instantie zou denken. Bij 10.000 omwentelingen per minuut worden krachten opgewekt die wel 75 keer zo groot zijn als het eigen gewicht van de rotor. Dat betekent dus zo'n 15 kilo!
De gezonde verslaving: PowerBall
Trainingsapparaat voor handen, polsen en armen.
De PowerBall heeft zijn nut bewezen als trainingsapparaat bij talloze sporten. In de Verenigde Staten wordt de PowerBall gebruikt door professionele sporters in diverse takken van sport. Naar verluidt maken ook Tiger Woods en André Agassi er regelmatig gebruik van.
De PowerBall geeft een stevige 'grip'. Onmisbaar bij alle sporten waarbij het aankomt op een krachtige hand; zoals tennis, honkbal, surfen en roeien. Maar ook de coördinatie van de hand, pols en arm kan met behulp van de PowerBall sterk worden verbeterd. Uiterst belangrijk voor darters, bijvoorbeeld.
Hulpmiddel tegen RSI
Tintelende vingers, pijnlijke schouders en een zeurend gevoel in de arm. Bijna iedereen die regelmatig met een computer werkt kent deze klachten. RSI (repetitive strain injury) is een kwaal die helaas steeds vaker voorkomt. Bovendien is RSI maar moeilijk te genezen.
RSI ('muisarm') heeft vooral te maken met lichaamshouding en regelmatig terugkerende bewegingen. Het voorkomen van RSI moet dan ook in die dingen worden gezocht.
Amerikaanse fysiotherapeuten zetten in revalidatieprocessen steeds vaker de PowerBall in. En ze zijn uitermate enthousiast over de resultaten.*
De PowerBall zorgt voor een betere doorbloeding en is daardoor hèt hulpmiddel ter voorkoming van RSI, Carpal Tunnel Syndrome en Rotator Cuff Syndrome.
* Het is raadzaam om bij RSI-klachten een arts te raadplegen.
Het ultieme relatiegeschenk
Op zoek naar een relatiegeschenk dat niet meteen in een la (of prullenbak) verdwijnt? Met de PowerBall vestigt u gegarandeerd de aandacht op uw boodschap. De PowerBall kan worden voorzien van diverse vormen van bedrukking. In overleg is het zelfs mogelijk te kiezen voor een zeer individuele verpakking. Van een vermelding van uw (bedrijfs)naam tot en met een doosje of blik in full-color.
|